GT4

Dovolenka v Alanya, Turecko

Prečo si na dovolenku vybrať v Alanya?

Alanya nie je vaša priemerná plážová destinácia. Je to pokladnica zážitkov, ktoré potešia každého cestovateľa. Tu je dôvod, prečo by ste mali zvážiť Alanyu na ďalšiu dovolenku:

  • Úžasné pláže a krištáľovo čisté vody: Pláže Alanye sú splneným snom pre milovníkov slnka a milovníkov pláží. Jemné zlaté piesky Kleopatra Beach alebo kamienkové kúzlo Keykubat Beach v kombinácii s trblietavými, krištáľovo čistými vodami Stredozemného mora poskytujú neprekonateľné prostredie pre relaxáciu a zábavu.

  • Dychberúce krajiny: Vďaka svojej veľkolepej zmesi horských terénov a tyrkysového mora Alanya sľubuje úchvatné krajiny, ktoré nie sú ničím iným ako vizuálnou hostinou. Výhľady z výšin pohoria Taurus alebo pokojnú krásu rieky Dimçayı vás zaručene zanechajú v úžase.

  • Bohatá história a kultúrne dedičstvo: Prechádzka po Alanyi je ako cesta časom. Bohatá história mesta sa odzrkadľuje v jeho starovekých pamiatkach, ako je Hrad Alanya, Červená veža a lodenice z obdobia Seljuk. Tieto historické miesta ponúkajú nielen pohľad do minulosti, ale dodávajú panoráme mesta jedinečné čaro.

  • Razivý nočný život a nákupné možnosti: Alanya nespomaľuje, keď slnko zapadá. Mesto je známe svojim pulzujúcim nočným životom s množstvom barov, klubov a plážových večierkov. Pre nadšencov nakupovania ponúkajú rušné bazáre a moderné nákupné centrá široký sortiment tovaru od tradičných tureckých remesiel až po špičkové dizajnérske značky.

  • Lahodná miestna kuchyňa: Jedlo v Alanyi je odrazom jej bohatého kultúrneho dedičstva. Od vychutnania si klasického tureckého kebabu a baklavy v tradičnej reštaurácii až po vychutnávanie si čerstvých morských plodov na pláži, miestna kuchyňa určite uspokojí každého mlsného jazýčka.

Takže tu to máte – z mnohých dôvodov je Alanya top dovolenkovou destináciou. Tento turecký klenot má naozaj čo ponúknuť každému. Či už ste fanúšikom histórie, milovníkom prírody, gurmánom alebo niekto, kto si jednoducho chce oddýchnuť na krásnych plážach, Alanya sľubuje nezabudnuteľný zážitok z dovolenky. Tak načo čakať? Začnite plánovať svoju vysnívanú dovolenku do Alanye v Turecku už dnes!

Najlepší čas na návštevu Alanye

Pri plánovaní dovolenky v Alanyi hrá načasovanie kľúčovú úlohu pri zabezpečení nezabudnuteľného zážitku. Najlepší čas na návštevu Alanye závisí od aktivít, ktoré si chcete užiť, a od toho, aké počasie uprednostňujete.

Alanya má typické stredomorské podnebie s horúcimi, suchými letami a miernymi, vlhkými zimami. vrchol turistickej sezóny je počas letných mesiacov, od júna do augusta, kedy je počasie ideálne na plážové aktivity a vodné športy. Je to však aj najrušnejší čas, takže buďte pripravení na davy ľudí, najmä na obľúbených plážach.

Ak dávate prednosť pokojnejšej dovolenke, zvážte návštevu na jar (apríl až jún) alebo jeseň (september až november). Počasie v týchto obdobiach je príjemne teplé, ako stvorené na prehliadku pamiatok a historických pamiatok mesta. Mesto je menej preplnené a môžete nájsť lepšie ponuky ubytovania a letov.

Alanya tiež hostí niekoľko podujatí a festivalov, ktoré by vás mohli zaujať. Za návštevu stojí Alanya International Culture and Art Festival v máji a Alanya Jazz Days v septembri. Tieto podujatia ponúkajú fantastickú príležitosť zažiť miestnu kultúru, hudbu a umenie.

Najlepšie atrakcie v Alanyi

Alanya je domovom mnohých atrakcií, ktoré uspokoja všetky chute. Tu je zoznam miest, ktoré musíte navštíviť v Alanyi:

  1. Hrad Alanya: Tento hrad z 13. storočia je dôkazom bohatej histórie Alanye. Ponúka ohromujúci výhľad na mesto a more a je to miesto, ktoré musí navštíviť milovníci histórie a nadšenci fotografie.

  2. Červená veža (Kızıl Kule): Táto ikonická pamiatka Alanye je známa svojou jedinečnou architektúrou a panoramatickým výhľadom z vrcholu.

  3. Cleopatra Beach: Kleopatra pláž, pomenovaná po slávnej egyptskej kráľovnej, ktorá sa tu údajne kúpala, je známa svojim zlatým pieskom a krištáľovo čistou vodou.

  4. Jaskyňa Damlatas: Prírodný zázrak, jaskyňa Damlatas je známa svojimi stalaktitmi a stalagmitmi. Tiež sa verí, že vzduch v jaskyni je prospešný pre ľudí s dýchacími problémami.

  5. Alanya Shipyard: Lodenica, ktorá je súčasťou historického komplexu Seljuk, ponúka zaujímavý pohľad do námornej histórie mesta.

  6. Archeologické múzeum Alanya: Poklad artefaktov z byzantského, rímskeho a osmanského obdobia. Je to povinná návšteva pre tých, ktorí sa zaujímajú o históriu a archeológiu.

  7. Jaskyňa Dim a rieka Dim: Krásne miesto pre milovníkov prírody. Jaskyňa ponúka nádherný výhľad, zatiaľ čo rieka je ideálna na piknik a osviežujúce kúpanie.

Či už budete objavovať historické pamiatky, leňošiť na nedotknutých plážach alebo objavovať prírodné krásy, Alanya vás určite uchváti svojimi nespočetnými atrakciami.

Outdoorové aktivity v Alanyi

Alanya je skutočným ihriskom pre tých, ktorí milujú outdoorové aktivity. Či už ste adrenalínový nadšenec alebo milovník prírody, pre každého je tu niečo.

  • Vodné športy: Krištáľovo čisté vody Alanye sú ideálne pre celý rad vodných športov. Užite si potápanie a šnorchlovanie, aby ste preskúmali podmorský svet, alebo sa rozhodnite pre výlety loďou, aby ste mohli obdivovať pobrežie a možno aj spozorovať delfíny alebo korytnačky.

  • Turistické chodníky: Pohorie Taurus obklopujúce Alanyu ponúka množstvo turistických chodníkov. Každá trasa sľubuje malebné výhľady a možnosť stretnúť sa s miestnou flórou a faunou.

  • Jeep Safari a Jazda na štvorkolke: Ak chcete adrenalínové dobrodružstvo, vyskúšajte jeep safari alebo jazdu na štvorkolke v okolitej prírode. Súčasťou týchto výletov sú často návštevy tradičných dedín a prírodných zaujímavostí.

  • Paragliding: Útesy okolo Alanye poskytujú vynikajúce štartovacie body pre paragliding. Lietanie nad mestom a pobrežím je nezabudnuteľným zážitkom.

  • Jazda na koni: Zažite turecký vidiek na prehliadke na koni. Je to jedinečný spôsob, ako preskúmať okolitú krajinu.

Kde sa ubytovať v Alanyi

Nájdenie správneho ubytovania je dôležitou súčasťou plánovania vašej dovolenky. Alanya ponúka širokú škálu možností, ktoré vyhovujú rôznym preferenciám a rozpočtom.

  • Luxusné plážové rezorty: Pre tých, ktorí hľadajú luxusný pobyt, plážové rezorty Alanye, ako je Utopia World Hotel alebo Goldcity Tourism Complex, ponúkajú špičkové vybavenie, súkromné pláže a úžasný výhľad na more. Stredomorský.

  • All-Inclusive Hotels: Alanya je známa svojimi all-inclusive hotelmi ako Lonicera Resort & Spa. Tieto zariadenia ponúkajú veľkú hodnotu, pretože jedlá, nápoje a niekedy aj aktivity sú zahrnuté v cene.

  • Rozpočtové ubytovanie: Pre cestovateľov, ktorí majú obmedzený rozpočet, ponúkajú možnosti ako Kleopatra Atlas Hotel alebo penzióny v centre mesta pohodlné ubytovanie za prijateľné ceny.

Každá oblasť v Alanyi má svoje jedinečné čaro. Pobyt v centre mesta ponúka ľahký prístup k historickým pamiatkam, obchodom a reštauráciám, zatiaľ čo ubytovanie v blízkosti pláže je ideálne pre tých, ktorí hľadajú relaxačnú dovolenku na slnku a mori.

Zážitky z miestnej kuchyne a stolovania

Turecká kuchyňa je celosvetovo známa pre svoju rozmanitosť a chute a Alanya nie je výnimkou. Mesto ponúka širokú škálu gastronomických zážitkov.

  • Tradičné turecké jedlá: Nenechajte si ujsť miestne jedlá, ako sú pikantné Gözleme (turecká palacinka), Lahmacun (turecká pizza) a samozrejme ikonický kebab. Ako dezert ochutnajte lahodnú Baklavu alebo jedinečnú Dondurma (tureckú zmrzlinu).

  • Morské plody: Vzhľadom na svoju pobrežnú polohu ponúka Alanya veľký výber čerstvých morských plodov. V mnohých reštauráciách, ako je napríklad Prima Restaurant Bar, sa podávajú jedlá pripravené z úlovku dňa.

  • Street Food: Na rýchle zahryznutie vyskúšajte jedlá na ulici, ako napríklad Simit (krúžok chleba pokrytý sezamom), kukuričný klas alebo turecký praclík.

  • Stravovanie s výhľadom: Mnoho reštaurácií ponúka nielen chutné jedlo, ale aj úžasný výhľad. Napríklad reštaurácie Dimcayi River ponúkajú stolovacie plošiny nad vodou.

Či už si doprajete miestnu kuchyňu v luxusnej reštaurácii, vychutnáte si čerstvé morské plody s výhľadom na more alebo si rýchlo zahryznete od pouličného predavača, rozmanitá kulinárska scéna v Alanyi zaručuje obohacujúci gastronomický zážitok.

Alanya sa nachádza na malebnom mieste približne 110km juhovýchodne od Antalya v Turecku. Alanya je jedným z popredných a najkrajších letovísk v Turecku s krásnými rekreačnými strediskami s modernými hotelmi, motelmi, kaviarňami a barmi.
Alanya ma dlhý zoznam turistických atrakcií. Miesto je známe historickým bohatstvom, plným rímskych stavieb a byzantských kostolov so zložitými freskami a prírodnou krásou.

Atrakcie v Alanya
Pristav Alanya je miesto s mnohými vyletnými loďkami. Môžete sa plaviť do slávneho Fosforlu Magarasi (fosforujúca jaskyňa), Apiklar madarasi (jaskyňa milencov) či Korsanlar Madarasi (pirátska jaskyňa). Ak hľadáte staroveké ruiny, nevynechajte Seljuk, ktoré sú vzdialené iba 5 km. V centre mesta je lacný Dolmus, ktorým sa dostanete do celého mesta. Najlepšiou voľbou je však prechádzka okolo mesta.
Medzi ďalšie zaujímavé miesta patria Aytap, Syedra ci Alanya Incekum. Z turistických miest v Antalya partí nepochybne červená veža Kizil Kule.

Pláže v Alanya
Pláž Ulas
Neďaleko parku Ulas sa nachádza v krásnej lokalite rovnomenná pláž. Nájdete tu stoly, stoličky, záhradné grily aj verejné záchody. Miesto je stvorené pre piknik, relaxáciu, plávanie či obyčajné vylihovanie na slnku. Pravdepodobne kvôli turistom s hore-bez sú najčastejšími návštevníkmi domáci.
Pláž Kleopatra
Oproti jaskyni Damlatas je pláž, kde trávila samotná kráľovna Kleopatra z Egypta spolu s rímskym generálom Marcus-om Antonius-om. Pláž je známy bielym pieskom, ktorý nenájdete na žiadnej inej pláži v Alanya.
Pláž Incekum
Pláž Incekum je často považovaná ako jedna z najlepších pláží na južnom pobreží. Má jemný piesok a krištáľovo čistú vodu. Vzhľadom k tomu, že vody sú plytké, pláž je zvlášť vhodná pre rodiny s deťmi.
Alanya nie je len nebo pre vašu letnú dovolenku so svojou prírodnou krásou, počasie v lete, históriou a pozadím kultúry a športu, zábavnou činnosťou, ale aj turistické centrum s moderným vybavením, ubytovaním a dopravou v Stredozemnom mori.
Nakoniec, opis nestačí na pochopenie favorita dovolenky na rok 2011. Alanya je mesto, ktoré musí byť navštívená.


Počasie v Alanya
Ak premýšľate kedy vycestovať do Alanya, cestovanie je dobré väčšinu roka. Väčšina zrážok sa vyskytuje v zimných mesiacoch, a leta sú dlhé, horúce a suché. Perfektné počasie pre pláže, vodné športy, ako parasailing a windsurfing.


Priemerné teploty v Alanya, Turecko počas roka
JanFebMarAprMájJúnJúlAugSepOktNovDec
10°c11°c13°c16°c20°c25°c28°c28°c25°c20°c15°c12°c

Priemerná teplota vody v Alanya, Turecko počas roka
JanFebMarAprMájJúnJúlAugSepOktNovDec
17°c17°c18°c21°c22°c24°c27°c28°c27°c25°c22°c19°c





Video z častí Alanya

Pohľad na ruiny

Na pláži v Alanya

Pohľad na Alanya