GT4

Dovolenka Antalya Turecko

Antalya, známa ako vstupná brána do Tureckej riviéry, je mesto s bohatou históriou, ktoré sa môže pochváliť bohatým kultúrnym dedičstvom, ktoré sa datuje do storočí. Táto pulzujúca metropola je piatym najnavštevovanejším mestom Turecka a je známa svojou úchvatnou prírodnou krásou, nedotknutými plážami a množstvom historických pamiatok.

Antalya je známa svojimi idylickými plážami, kde sa tyrkysová voda stretáva so zlatým pieskom. Od pláže Lara po pláž Konyaalti nájdete množstvo nedotknutých úsekov pobrežia, kde môžete relaxovať a nasávať stredomorské slnko. Vychutnajte si vodné športy, ako je šnorchlovanie, potápanie a plachtenie, alebo sa jednoducho uvoľnite na ležadle a počúvajte jemné plieskanie vĺn.

O letovisku Antalya


Mesto Antalya sa nachádza na pobreží stredozemného mora, na juhozápade Turecka a je hlavným mestom provincie Antalya. Obkolesené úžasnými malebnými horami, mesto sa stalo v roku 1970 jedným z najväčších turistických atrakcií. Vďaka vysokej kapacite letiska a jadnoduchou dopravou, Antalya je vstupnou bránou pre turecké riviéry a mnoho historických pamiatok v okolí, ako napríklad Aspendos, Olympos, Perge či Kremer.

Oblasť Antalya ponúka všetky svoje mystiky a ducha histórie. Antalya je jedinečné miesto, kde more, slnko, príroda a história tvoria dokonalú harmóniu a pýši sa najčistejším a najjasnejším morským pobrežím pozdĺž mora. Oblasť Antalya stále slúži ako dôležité centrum v celej histórii na južnom pobreží Turecka, okrem jeho fascinujúcej prírodnej krásy.



Počasie v Antalya
Letá sú horúce a bez dažďa, kým ostatné mesiace sú teplé a často daždivé, s priemernou ročnou teplotou 18,7 °C. V priemere nie je žiadny dážď na 309,5 dní za rok. Slnko svieti vždy od apríla do októbra. Vlhkosť je vysoká, až 65% a priemerná teplota morskej vody je okolo 21°C. Antalya je skutočný raj, kde letná sezóna trvá 6 až 7 mesiacov, čo znamená, že zaplávať si môžete v zime a na jar.



Atrakcie v Antalya
Antalya je bohatá na turistické miesta na pobreží stredozemného mora s perfektným počasím. Skvelú harmóniu historických, archeologických a prírodných krás môžete obdivovať 12 mesiacov v roku. Profesionálny sprievodcovia sú k dispozícii vo väčšine hotelov a cestovných kancelárií.

Najznámejšie:
Hadrianova  veža s hodinami štruktúry siahajú až do helenistického obdobia.
Cenami ovenčené múzeum v Antalya.

Kesik minare
Yivli minaret - minaret z 13. storočia, dekorovaný do tmavomodra, sa stal nakoniec symbolom mesta.

Kaleici je centrum mesta, ktorý bol obnovený a stal sa najatraktívnejším turistickým centrom s hotelmi, butikmi, reštauráciami, zábavnými zariadeniami a nákupnými centrami. Kaleici zachováva všetky pôvodné staré turecké archeologické charakteristiky. Obnovenie činnosti v Kaleici získal cenu Golden Apple prize, ktoré sa považuje za Oscara v oblasti cestovného ruchu.





Festivaly a podujatia
Antalya Golden Orange: najväčší turecký filmový festival na konci septembra
Mediterranean International Music Festival - hudobný festival v októbri
Antalya International Folk Music and Dance Festival Competition - tanečné podujatie
Aspendos International Opera and Ballet Festival - operný a baletný festival v júni a júli
Flower festival - výstava kvetov v máji

Na záver:
Najlepší čas na zľavnenú dovolenku do tureckej oblasti Antalya je na začiatku a konci sezóny.

Gastronomické špeciality
Kulinárska scéna v Antalyi je sviatkom pre zmysly a ponúka vzrušujúcu zmes tureckých a stredomorských chutí. Ochutnajte tradičné jedlá, ako sú kebab, taniere mezze a čerstvé morské plody pripravené z miestnych surovín. Nenechajte si ujsť príležitosť ochutnať pravý turecký čaj a dopriať si lahodnú baklavu ako sladkú bodku za jedlom.

Časté otázky

Aké sú najlepšie pláže v Antalyi?
Antalya je známa svojimi nádhernými plážami. Niektoré z najpopulárnejších sú Konyaalti Pláž, Lara Pláž a Cleopatra Pláž. Tieto pláže majú jemný piesok, čistú vodu a sú dobre vybavené reštauráciami, lehátkami a slnečníkmi.

Ktoré atrakcie a pamiatky by som nemal/a vynechať v Antalyi?
Pri návšteve Antalyi by ste nemali vynechať návštevu historického centra Kaleici, kde nájdete úzké uličky, trhy a historické pamiatky. Okrem toho je tu aj antické divadlo Aspendos, ktoré je dobre zachované, a Perge, kde si môžete prezrieť ruiny antického mesta.

Aké jedlá by som mal/a ochutnať v Antalyi?
V Antalyi by ste mali ochutnať tradičné turecké jedlá, ako je kebab, pide (turecká pizza), baklava (sladké pečivo) a rôzne šaláty a predjedlá. 

Aký je miestny časový posun v Antalyi?
Antalya sa nachádza v časovej zóne GMT+3. V lete, počas letného časového posunu, môže byť rozdiel o jednu hodinu vpred oproti slovenskému času. Pred cestou sa uistite, ako je nastavený aktuálny časový posun.

Môžem používať eurá alebo je lepšie mať miestnu menu?
Oficiálnou menu v Turecku je turecká líra (TRY). Väčšina obchodov a reštaurácií v Antalyi prijíma aj eurá, avšak pre lepšie kurzy je odporúčané mať miestnu menu. Môžete vymeniť peniaze na letisku, v bankách alebo výmenárňach.

Aké sú možnosti nákupu v Antalyi?
V Antalyi nájdete rôzne nákupné možnosti, od moderných nákupných centier po trhy. Nákupné centrá ako TerraCity, MarkAntalya a Deepo Outlet Center ponúkajú širokú škálu obchodov s oblečením, obuvou, elektronikou a inými tovarmi. Nezabudnite navštíviť aj tradičné trhy, ako je napríklad Pazar Bazaar, kde môžete nájsť miestne produkty, ako sú koberce, kožušiny, šperky a suveníry.