GT4

Počasie Turecko

Počasie v Turecku počas roka
Turecko je krásna krajina s bohatou históriou, kultúrou a prírodou. Okrem týchto turisticky atraktívnych prvkov má Turecko aj rôzne klimatické podmienky, ktoré môžu ovplyvniť váš zážitok z dovolenky. V tomto blogu sa pozrieme na turecké počasie počas celého roka.
Leto v Turecku je veľmi horúce a suché. Teploty sa pohybujú v rozmedzí od 28 do 40 stupňov Celzia a občas môžete očakávať aj dlhšie obdobia bez zrážok. Ak plánujete navštíviť Turecko v lete, nezabudnite sa chrániť pred slnkom, hydratovať sa a nosiť ľahké a vzdušné oblečenie.

Turecko ma sedem odlišných klimatických oblastí. Pre návštevníkov, najdôležitejší rozdiel je medzi pobrežím s mierne chladnými teplotami a horúcimi a vlhkými letami a vnútrozemím s výrazne chladnými zimami a nadmerne horúcimi teplotami v lete. Čím ďalej na východ budete cestovať, tým viac pocítite extrémy počasia, kde sneh sa dokáže udržiavať od decembra až do apríla a teploty padajú až do -12 stupňov celzia. V júli však teploty rýchlo stúpajú a môžu presiahnuť až 45 stupňov celzia, takže cestovanie na východ je nepohodlné.

Jeseň v Turecku môže byť ešte stále veľmi teplá, ale teploty sa postupne začínajú ochladzovať. V septembri a októbri sa teploty pohybujú okolo 25 stupňov Celzia a prichádzajú aj prvé zrážky. Ak máte radi nižšie teploty a chcete sa vyhnúť davom turistov, jeseň môže byť pre vás ideálnym časom na návštevu Turecka. Zima v Turecku nie je príliš studená, ale teploty sa pohybujú okolo 10 stupňov Celzia a v niektorých oblastiach môže byť aj menej. V Istanbuli môžete očakávať daždivé dni a občas aj sneh. Ak plánujete návštevu Turecka v zime, nezabudnite si pridať do batožiny teplejšie oblečenie a obuv. Jar v Turecku je krásna a príroda sa začína prebúdzať. Teploty sa pohybujú okolo 20 až 25 stupňov Celzia a je ideálnym časom na návštevu pamiatok a turistických atrakcií. Ak máte radi kvitnúce stromy a prírodu, jar v Turecku vás určite očarí.

Užitočné linky:

aktuálne počasie v Turecku nájdete tu

priemerné hodnoty počasia v Turecku






Kedy vycestovať do Turecka na dovolenku
Najideálnejšie na návštevu sú jar(apríl až máj) a na jeseň(september až október), pretože klíma je ideálna na prehliadky Istanbulu, kúpani sa v Egejskom mori či vyhrievaním sa v stredozemnom mori. Cestovanie pred polovicou júna či po auguste taktiež sa vyhnete komárom. Ak je vašim cieľom vylihovanie na pláži a kúpanie - od stredu mája až do septembra je perfektné pre egejské a stredozemné pobrežia. Čierne more je najlepšie navštíviť medzi aprílom a septembrom - očakávajte zriedkavé zrážky. Na východ Turecka sa vydajte v júli až do septembra, ale nie skôr ako v máji či po októbri. Narazíte na sneh, uzavreté cesty či veľmi nízke teploty.

S výnimkou Istanbulu v Turecku nenájdete v zime turistické zóny. Väčšina ubytovacích zariadení sa nachádza v egejskom mori, stredozemnom a čiernom a istých oblastiach Kappadokie je uzavretý od polovice októbra až do neskorého apríla. Hlavná sezóna je od júla až do septembra, kde ceny sú na vrchole.



Priemerné teploty v Turecku
Priemerná teplota v Turecku je 11,8 ° C (53 ° F).
Najvyššia priemerná mesačná teplota je 30 ° C (86 ° F) v júli a auguste.
Najnižšia priemerná mesačná teplota je -4 ° C (25 ° F) v januári.

Priemer napadne 362 mm zrážkok za rok, alebo 30 mm za mesiac.
Najsuchšie počasie je v auguste, kde priemer je 9 mm zrážok na 2 dni.
Najmokrejšie počasie je v máji, kde padne priemerne 49 mm zrážok na 10 dní.

Priemerná ročná relatívna vlhkosť vzduchu je 60,3% a priemerná mesačná relatívna vlhkosť vzduchu sa pohybuje od 41%, v auguste na 79%.
Priemerná doba slnečného žiarenia trvá 3,1 hodiny denne v januári a decembri a 12,4 hodina denne v júli.
V priemere 2747 hodín slnečného svitu za rok - priemerne 7,5 hodín slnečného svitu denne.
V priemere 88 dní ročne s mrazom v Turecku a v januári je v priemere 23 dní.

V Turecku je teda počas celého roka možné nájsť vhodné počasie pre rôzne aktivity. Bez ohľadu na to, kedy sa rozhodnete navštíviť túto krásnu krajinu, nezabudnite si pridať do batožiny správne oblečenie a obuv podľa súčasných klimatických podmienok. Ak plánujete návštevu v lete, nezabudnite sa chrániť pred slnkom, aby ste sa vyhli popáleninám a úpalu. Ak idete na dovolenku v zime, nezabudnite si pridať aj teplejšie oblečenie a obuv na ochranu pred zimou a dažďom. Okrem toho, že si musíte prispôsobiť svoje oblečenie a obuv podľa počasia, môžete aj plánovať vaše aktivity podľa klimatických podmienok. Počas horúceho leta môžete využiť príležitosti na plávanie a vodné športy, zatiaľ čo v zime sa môžete tešiť na bežky a zimné športy v horských oblastiach. Ak sa chystáte na dovolenku do Turecka, mali by ste tiež zvážiť rôzne oblasti v krajine a ich klimatické podmienky. Západné pobrežie Turecka má mierny a vlhký podnebí, zatiaľ čo juhovýchodná oblasť má subtropické klima a prudké horské oblasti majú chladné a suché podnebie. Nakoniec, nezabudnite sledovať predpovede počasia a prispôsobiť svoje plány podľa nich. Predpovede počasia sú k dispozícii online alebo môžete sa opýtať miestnych obyvateľov alebo personálu vašej ubytovne. V Turecku môžete zažiť rôzne klimatické podmienky počas celej roka, takže nech už plánujete navštíviť krajinu kedykoľvek, príprava na zmeny počasia bude kľúčová pre to, aby ste si užili vašu dovolenku na maximum.